RSS

Suzanne Jongmans

17e eeuws – 55e Brabantse Dag – ABV-  akademie voor beeldende vorming tilburg – dame met parels – Fontys Hogeschool voor de Kunsten – Galerie Les Beaux Arts – Heeze – kunstfotografie – mieke van os – mvomieke – suzanne jongmans – vanitas

“Is het geschilderd?”, hoor je menigeen vragen. Nee dus, fotografie, al lijken het werken van oude meesters. Wél met een knipoog, want daar zie je boterhamzakjes als sluiting en daar…. Ga zélf kijken! Te zien in Galerie Les Beaux Arts in Heeze (ook op andere momenten een bezoek waard), als expositie tijdens de Brabantse Dag, of liever gezegd Brabantse Week. Er zijn nog meer expo’s die de moeite waard zijn en cabaret, muziek en natuurlijk dé historische optocht, de laatste zondag van augustus. Ieder jaar. Dus mis je hem deze keer, dan kom je zeker volgend jaar! En dan nog een keertje en nog een keertje, want steeds anders en altijd verrassend. Voor je het weet speel je mee in het straattheater.

Terug naar Suzanne Jongsmans (1978): ingetogen, een eigen stijl. Dat komt vooral door haar attributen, waar zij haar personages mee kleedt. Ook zelfgemaakt, van foam. Hoe delicaat. Ook haar stillevens zijn echte vanitas-schilderen. Ze gebruikt in het heden elementen zoals in het verleden de voorwerpen gebruikt werden namelijk als symbolen van waarden. Oog voor detail: met lijsten die allemaal net iets anders zijn, maar ook het karakter van de oude meester betoont. Fraai hangen de attributen in de ruimte en vormen objecten op zichzelf. Het diffuse licht valt er zacht doorheen.

Suzanne studeerde fotografie en textiel aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. In haar fotografie zie je deze fascinatie in de combinatie van textiel en personen. Het textiel en het gezicht vormen allebei even sterke beeldelementen.Bezoekers zijn onder de indruk. Ik ook.

Jongmans print haar foto’s op etspapier van fijne katoen. Het zuigt de inkt op waardoor je een matte uitstraling krijgt. www.suzannejongmans.nl
Artikel in Elsevier

Suzanne Jongmans, Mind over Matter. Tekst (Ned-Eng): Sue Steward. Venlo: Galerie Wilms & Suzanne Jongmans 2014. ISBN 978-90-822539-0-0, € 25,00 (te koop via de galerie).

Dame met Parels, knipoog naar Vermeer

 

Reacties zijn gesloten.