RSS

August Ice

#Brabantsedag Een mooie en stemmige expositie: August Ice.

De ijssculpturen van filmmaker Joop Kessels combineren erg goed met de muziekfilm ‘White Swan’ van Sil van der Woerd. Van der Woerd studeert in 2005 cum laude af aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Kessels heeft zijn habitat in Heeze en maakte eerder al de film ‘Spiegelgevecht’. Zijn nieuwste film ‘Wending’ over pesten is in aantocht.

Wie door Heeze en omgeving rijdt, loopt of fietst herkent de objecten. Het zijn de veertien objecten die grafisch ontwerper Lucas van Hapert heeft verwerkt in zijn ontwerp voor de poster van deze 58ste Brabantsedag. Ieder object staat als een pictogram voor een bekende persoon, beroemde ontdekking of bemind figuur. Alle opmaat tot verbeelding van een episode uit  en / of gebeurtenis in het roemruchte Hertogdom Brabant. Tijdens de Cultuurhistorische Optocht op zondag 30 augustus komen ze tot leven. De Wagenbouwgroepen overtreffen zichzelf ieder jaar opnieuw, dus de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Eindige schoonheid

De symbolen zijn ijzig vervat door Joop Kessels. Sta je ervoor dan kijk je als het ware naar een onderdeel van de poster, een illustratie achter een oppervlak van gestold water. Een afbeelding nog steeds in een plat vlak, 2D. Wie er langzaam omheen loopt, ervaart de ruimtelijke omzetting, 3D. Die ziet de beeldveranderingen die zich voordoen door waterspiegelingen en reflecties, wisselende schaduwpartijen al naargelang de lichtinval en de hoek van kijken en vervormingen door breuklijntjes in het materiaal. Intrigerend. In zijn geheel is het een veranderlijke opstelling wanneer je er bij stilstaat dat alle objecten van seconde tot seconde een verandering ondergaan door de atmosfeer, de warmte van de spotjes en de lichaamswarmte van de bezoekers. Zo ben je als bezoeker ook zelf mede-maker van de sculpturen. Wanneer het doek valt over deze 58e editie, zijn ook de sculpturen eindig. Zo bezien is een bezoek aan deze tentoonstelling er een van: once-in-a-life-time….  Alleen tijdens deze Brabantsedag-week krijgt iemand nog een tweede kans!

P1110257mieke van os heeze 1110234P1110263

 

 

 

P1110218 august ice brabantsedag heeze JOOP KESSELSP1110219P1110227     mieke van os heeze 234     mieke van os heeze 310 mieke van os heeze 300

smoke

mieke van os heeze 253 mieke van os heeze 253mieke van os heeze 260

 

Reacties zijn gesloten.