RSS

Opmaat Optocht 2016: hard werken en veel lol!

Halfweg november is de aankondiging van het jaarthema. In mei volgt de lancering van de concepten van de Cultuurhistorische Optocht en op zondag 28 augustus geniet het publiek 16 wagens lang van de 59e Brabantsedag in Heeze!

“Welke emoties willen we oproepen en vooral ook hóe kunnen we dat het beste doen?” Dat is de hamvraag van alle wagenbouwers. In iedere wagen herken je dezelfde drive, gekte en werkkracht. Zestig tot honderd mensen storten zich per wagen in het verhaal. Mennekes van vier tot vrouwen van tachtig en alle leeftijden er tussenin. Brabantse verhalen krijgen in dit Brabantsedag-avontuur werkelijk een ziel. Binnen één minuut gaat het over de buhne, binnen 50 seconden draait de hele film. Iedere keer opnieuw spelen 2000 acteurs de sterren van de hemel. Vol overgave zo’n twee uur lang! Alles wordt uit de kast gehaald. Grime, kostuums, decors, alles.  Alles draait om het raken van de juiste snaar. Een combinatie van gelaagde personen, duistere elementen en veel kwinkslagen. Letterlijk alle denkbare materialen vinden een weg in dit rollend spektakel. Zolang het veilig is, is The Sky the limit. Op een metertje meer of minder wordt niet gekeken. Iedere wagen tikt tot 4 meter breed, 8 meter hoog en gaat al gauw met 20 meter aan de haal. Een podium, een waar strijdtoneel voor de te winnen en te verdedigen BD-bokaal. Een stoet om te zoenen zo mooi. Indrukwekkend, betoverend, verpletterend, ontwapenend. Historisch en tegelijkertijd verrassend eigentijds. Ook deze keer komt het publiek geheid in de ban van het Hertogdom Brabant.  Brabantsedag zit niet alleen in het DNA van Heeze. Het raakt met het jaar meer vervlochten in de Brabantse cultuur. De 60e editie komt eraan!

1.Vriendenkring Haisjô  De Dag des Oordeels Hieronymus Bosch, 12 september 1504

Bosch_laatste_oordeel_drieluik

Dag des Oordeels, naar Jeroen Bosch, Haisjo

Haisjo gaat de uitdaging aan met haar verleden en bouwt anders dan andere jaren. Zoals ook Jeroen Bosch in zijn tijd anders schildert dan tijdgenoten. Jeroen’s De Dag des Oordeels – een triptiek – van meer dan 500 jaar geleden inspireert kunstenaars nu meer dan ooit. Bijvoorbeeld Jan Fabre, die momenteel in het NoordBrabants Museum exposeert. In zijn werk gebruikt Fabre duizenden iriserende schilden van de prachtkever. Het geeft zijn werk een mysterieuze, onwerkelijks uitstraling, letterlijk en figuurlijk. Haisjo is ook in de weer met duizenden schubben en creëert hiermee haar unheimische buitenaardse wezens. Heeze wordt overspoeld door bizarre, angstaanjagende, wraakzuchtige buitenaardse (space?)invaders. Invasie nummer 3. De eerste Dag des Oordeels hangt in Wenen, de tweede in Brugge en Heeze aanschouwt nu de derde…. Zie, sidder en huiver!

2.De Oude Ambachten Hollanders leggen de Bossche Moerasdraak droog, 11 september 1629

Vlakbij Den Bosch ligt nog altijd een natuurgebied dat een hoofdrol speelde in één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Het ligt er nu bijna net zo bij als 400 jaar geleden. s-Hertogenbosch was toen een draak van een stad. Goed versterkt met grachten, muren en bastions als ook omgeven door moeras. Een onherbergzaam gebied dat regelmatig onder water stond. Dit had nadelen, maar zeker ook voordelen. Het moeras beschermde de stad namelijk tegen vijandige legers. Een drassige doeltreffende verdedigingslinie: paarden en oorlogstuig zakten er in weg en de omgeving was te ongezond voor een langdurig beleg. Onoverwinnelijk. Den Bosch haar nickname werd dan ook de Onoverwinnerlijke Moerasdraak. Die is nu nog zichtbaar in het logo van FC Den Bosch. Onneembaar? Daar moet toch iets op te bedenken zijn. Stadhouder Frederik Hendrink van Oranje Nassau geeft Leeghwater de opdracht het gebied droog te leggen. Weet hij een halt toe te roepen aan de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje? Lukt het om een bres te slaan? Wat speelde zich daar allemaal af? Maak een dag mee en beleef de capitulatie van De Moerasdraak.

3.Vriendenkring Snoeyen ‘De aftocht van het Spaanse garnizoen uit ’s Hertogenbosch, 17 september 1629

Willem van Oranje neemt het op tegen de Spaanse koning die de Nederlanden bezet houdt. In antwoord stuurt Philips II IJzeren Hertog Alva erop af. Het landelijk gebied rond Den Bosch krijgt het zwaar voor zijn kiezen. Alva’s hardhandige optreden ontlokt  echter alleen maar meer verzet met als ‘hoogtepunt’ het beleg van de stad in 1629. Frederik Hendrik geeft zich namelijk niet zonder slag of stoot gewonnen. Hij brengt een leger van  24.000 man voetvolk op de been en 4.000 ruiters en legt twee linies rond de stad. In een paar weken tijd verandert hij de loop van de rivieren de Dommel, Aa en Dieze, zodat ze niet meer naar de stad lopen maar naar de grachten van de linie. Met de Contravallatielinie legt hij een tweede dijk rond de stad. Hiermee is Den Bosch afgesneden van de buitenwereld. Frederik Hendrik brengt zijn leger en voorraden op sterkte,  dankzij de omgelegde rivieren, Fort Crèvecoeur en vesting Heusden  Tussen mei en juni valt hij aan, vanuit verschillende richtingen tegelijk. Anthony Schets –   gouverneur van de hongerige,  stinkende, angstige ingesloten stad – kiest eieren voor zijn geld. Op aandringen van Bisschop Ophovius onderhandelt hij met Frederik Hendrik. De capitulatie is een feit op 14 september 1629 en daarmee komt ’s-Hertogenbosch eindelijk in Staatse handen. Het betekent het einde van het Hertogdom Brabant.Vanaf dat moment loopt de zuidgrens van Staats-Brabant waar de huidige grens met België loopt.

snoeyen

presentatie De uittocht van het garnizoen uit Den Bosch.

De Onoverwinnelijke Moerasdraak is geketend. Onder belangstelling van prominenten uit heel Europa en duizenden nieuwsgierigen verlaat het Spaanse garnizoen het fort. Aan kop de gouverneur, gevolgd door een hele schare priesters en monniken.Op wagens voerden zij sieraden en reliquieën – ‘de poppedingen’ uit kerken en kloosters met zich mee. Een spektakel moet het hele gebeuren zeker hebben geboden. De karavaan alleen al bestond uit minstens1200 wagens. Een afgang  voor het Spaanse leger dat in die tijd te boek staat als het beste ter wereld. Maak het mee, dit grootse militaire debacle in Den Bosch.

4.Vriendenkring de Laarstukken Heeze als huwelijksgeschenk, 3 februari 1750

thema_trouwen

HolbachPaul Thiry de Holbach studeert in Leiden. Tijdens vakanties verbleef hij op het landgoed van zijn oom in Heeze. Plotseling besloot hij te hertrouwen met het zusje van zijn overleden vrouw Basilia Genovene Susanne d’Aine, met zijn achternicht Charlotte-Suzanne Daine. Het trouwen ging head over heels.  Liefde of een uitgekookte berekenende act?  Dit meisje zou namelijk na het overlijden van haar moeder eigenaresse worden van de helft van de erfenis van de inmiddels overleden baron Franz Adam Holbach.De andere helft was door zijn oom  toegekend aan Paul. Hij vraagt toestemming aan de paus om met dit achternichtje te mogen trouwen. Want daarmee zou de erfenis weer in één hand komen. Als kers op de taart krijgt hij van zijn vader – Baron d’Holbach  – als huwelijkscadeau ook nog eens Heeze, het héle stadje inclusief kasteel,  als huwelijkscadeau.  Paul d’Holbach probeerde alles te verkopen en slaagt daarin  in 1759. Koper van kasteel Heeze is Jan Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken. Het duurde tot 1775 voordat alle financiële afhandelingen rond zijn en baron d’Holbach los was van Kasteel Heeze en zijn Heerlijkheid. Bij keizerlijk decreet van 14 mei 1810 werden Heeze, Leende en Zesgehuchten zelfstandige gemeenten.

5. Vriendenkring Van Gaal De Boerenkrijg, heldendaad te Herentals, 28 oktober 1798

Van Gaal De Boerenkrijg

 

 

 

 

 

6. Vriendenkring Schenkels “Start aanleg Zuid-Willemsvaart – door te dalen, zullen we stijgen”, 14 november 1822.

7. Vriendenkring De Rijten‘Wat een verjaardag! De geboorte van een staat.  25 augustus 1830

 

wagenbouwers 3

presentatie Koning Willem I is jarig en wordt geëerd met een opera, wat uiteindelijk een zwanenzang blijkt te zijn en de prelude voor de Belgische revolutie. Opmaat naar een  onafhankelijk België. Ontwerp Wijnand Driessen & Matty Jorissen & Maarten van der Velden. “Wat een verjaardag!”

9. Vriendenkring Ietskes Schif, Opening: ’t Halve Zolenlijntje1 november 1886

19180da23cbd0b57c328536543252130De Langstraatspoorlijn tussen Lage  Zwaluwe en ’s-Hertogenbosch.    Het andere lijntje:Bels lijntje / BKKC Halve zolenlijn

8. B, Z & T De waternoodsramp van Nieuwkuijk, 30 december 1880

10. Ge Wit Oit Noit Nie Op weg naar de definitieve afschaffing kinderarbeid, 28 januari 1887

Kinderwetje Van Houten12931195_843000889162907_3176299014203569415_n

11. Bouwerij Skôn 100 Zalmen en één steur, 19 juli 1887

bouwerij skon

12. Vriendenkring Hopeloos De Tilburgse industrieel Jos Bogaers rijdt de eerste auto in Nederland,19 december  1895

hopeloos 2Hopeloos-2016-impressie-2

hopeloos

 

 

 

 

 

13. Vriendenkring Het Zij Zo De ramp van Kontich, 21 mei 1908

De ramp van Kontich

Een foute wissel veroorzaakt op 21 mei 1908 een treinramp.Met een vaart van 30 kilometer per uur knalt in het station van Kontich-Kazerne een trein op een wachtende trein. De klap op de wachtende trein komt ongekend hard aan. De ramp telt 37 doden en 70 gewonden, vooral soldaten en arbeiders/ bedevaarders naar Onze-Lieve-Vrouw van het Lisp in Lier.

 

14.  Vriendenkring Kapelstraat Baekelands Bakeliet, 7 december 1909

15. Vriendenkring De Rooie Hoek, Sportwereld presenteert: De Ronde van Vlaanderen,  zondag 25 mei 1913

De Rooie HoekCN2016derooiehoek02

“Heeren, vertrekt”! , de woorden verlaten amper de keel van stichter Karel Van Wijnendaele of een peleton van 37 ‘flandriens’ bestormt de finish na een wiel-aan-wiel-strijd van 324 km.  Ontwerp Martijn van Bree.

Zie ook: de Ronde van Vlaanderen

16. De Lambrekvrienden Winnaar 2015 Opening Vluchtoord Uden, 18 februari 1915

596ff29fd015eb56329b559de2a90bb4_b2d768_15305-12LBVOntwerp2016OP

Op dit moment houdt de vluchtenlingencrisis de wereld in haar greep. Ruim honderd jaar geleden speelde hetzelfde verhaal, alleen ging het toen om onze zuiderburen. Tijdens WO-I slaan ruim 1 miljoen Belgen op de vlucht. Ruim zesduizend van hen strijken neer op de Udense heide en scheppen er met hulp van diverse instanties hun eigen oord. Een oordeel is snel geveld, maar je zult zelf maar moeten vluchten… Mag ik dan bij jou?

[filmbeelden Heemkundekring Uden – via Jacqueline en Adriaan – zie website De Lambrekvrienden / trailer Studio Smeer]
 
Volgend jaar de 60e editie!!!
 

Reacties zijn gesloten.