RSS

Opmaat Optocht 2017

STRIP IN DE BAN VAN HET THEMA.2Ta-da: het thema van Brabantsedag 2017 luidt: “Parade van Vermaeck”. Het aftellen is begonnen.

De themakeuze is het allerbelangrijkste voor een pakkende wagen. De wagen-bouwers gaan aan de haal met iets wat in het verleden heeft plaatsgevonden. Daar breien ze een verhaal omheen met emoties en al. De zogenoemde tweede laag met onderliggende boodschap. Verhalenvertellers zijn het.

Veel ideeën. Schuren aan gewoonten, rituelen en vermaak van een tijd. Grenzen opzoeken. In het spel  en in de techniek. Oeroud ambacht en hypermoderne techniek gaan hier hand in hand. Het verleden wordt nú.Met elkaar toveren de groepen een konijn uit de hoed. In een kort stopmoment zetten ze over nog geen 60 meter per minuut een heel verhaal neer.

Ieder jaar weer denk je: dit valt niet te overtreffen. Wel dus!

Het moment suprème is misschien wel als de wagen  de bouwtent uitrolt. De generale repetitie. Gevolgd door de ochtend van de optocht. Voor een seconde spannend en nog geen tel later denkt iedereen: “Waar heb ik me druk over gemaakt?” Het loopt! Wagen voor wagen krijgen de spelers de handen op elkaar. In een mum van tijd zit het publiek in de sfeer en tijd van een historische gebeurtenis. In een ogenblik ben je onderdeel van het straattheater.

De ontlading van máánden werk op die laatste zondag in augustus. Het doet zoveel, dat is niet in cijfers of woorden te beschrijven.

Brabantsedag beleef je on the spot

Je voelt de verbinding. Daar kan geen tv tegenop. Daar komt iets op je af. De massa, de hoogte en omvang, het aantal figuranten. Rolvast, indrukwekkend. De mooiste zondag van het jaar beleef je tijdens de Brabantsedag in Heeze. De parel van de Parel van Brabant. Brabants erfgoed. Ontdek het!

—————————————————————————————————————————————-

Vriendenkring Laarstukken Het Kietelmachien

Door de eeuwen heen boden de vele braderieën, markten, dorps- en gildefeesten een podium voor illustere lieden. Ervaar hoe de wonderdokter iedereen van hun kwaaltjes afhelpt. Want kwakzalvers bedenken met hun onbetwiste staaltjes medisch vernuft overal wel een oplossing voor. Zelfs voor de meest vreemde kwalen. Bultjes, ingegroeide teennagels, zweetoksels… je zult er maar last van hebben. Wanhoop niet. De Kietelmachien weet er wel raad mee. Tja, wat is daarvan dan weer het effect? Krom liggen van de lach, buikpijn van het lachen, schudden van de lach! Van de regen in de drup?

==========================================================================

Vriendenkring Bouwerij Skon Aviateurs van het eerste uur

Vliegdemonstraties in Gilze Rijen. Dat was wat in die tijd! 1902. Stel je voor: reizen door de lucht! Een regelrechte technische revolutie! Bij Gilze-Rijen vergaapt het toegestroomde publiek zich aan de onverschrokken vliegpioniers van het eerste uur. Daar gaan ze !

Goed voor een hele colonne nieuwsgierige lieden in hun kielzog.  Al met al een vermakelijke parade op weg naar vliegveld Molenheide

Vliegensvlug

De vliegeniers laten hun motoren ronken. Wat een lefgozers. De overrazende vliegtuigen met hun oorverdovend geluid vormen de aankondiging van een nieuw tijdperk. Een verandering die maakt dat de een zich voelt als een kind in een snoepwinkel en helemaal in vervoering raakt door de opkomst van zoveel nieuwe ongekende mogelijkheden! Een wending die anderen in verwilderde spanning achterlaat.

Eigenlijk is er niet veel veranderd. De opkomende robotisering van nu heeft op veel mensen precies dezelfde uitwerking. Wacht deze een warm onthaal of overheersen angst, onzekerheid en verzet? Eén ding is zeker: wanneer die vernieuwing zich echt doorzet, heb je amper de tijd om met de ogen te knipperen.

Duurzaam

Kenmerk van de groep: veel vernieuwing, zowel in bouwers als door toepassing van hergebruik. Van oud plaatmateriaal tot zelfs gebruikte schroeven aan toe.

==========================================================================

Vriendenkring Ge Wit ’t Oit Noit Nie “Popfobia”

1944. In Roosendaal is Popke verdwenen! Nog wel onder mysterieuze omstandigheden. Wie en wat is Popke? Popke is Brabants beroemdste poppendokter. Uit de verre omtrek kwamen de mensen met hun gewonde pop naar zijn poppenwinkel. Dus je snapt: de rapen zijn gaar. Heel Roosendaal is in rep en roer nu de dokter in rook is opgegaan. Wie geeft de gehavende en gewonde poppen nu een tweede leven? Wordt het de dood of de gladiolen? Bij Ge Wit ’t Oit Noit Nie hebben ze de poppen aan het dansen. Dan weet je het wel… of misschien ook niet.

Vergeten beroepen

Een poppentheater, een poppendokter: wie kent die nog? In een tijd waarin de ene game nog vluchtiger is dan de andere en alles ‘Made in China’ in no time op de vuilnisbelt belandt, leven we in hartje wegwerpmaatschappij. Hoog tijd voor meer duurzaamheid. Een pleidooi voor meer hergebruik. Dat is ook helemaal van nu. Leren produceren in plaats van consumeren, repareren in plaats van weggooien, delen en samen nieuwe dingen maken. Zie hier het recept voor een toekomstbestendige leefstijl: gewoon genieten van weinig! Kijk eens op een andere manier naar de dingen, verwonder je en doe fijne ervaringen op. Ge Wit ’t Oit Noit Nie haalt alles uit de kast voor ouderwets vermaak. O ja, POPPEN GEZOCHT!

Ge Wít ‘T Oit Noit Nie doet al vele jaren mee. Bijna 25 jaar! Feest!

 

==========================================================================

Vriendenkring Ietskes Schif Het spookhuis: er is geen ontkomen aan!

Wow, een heuse trailer! In the mood.

In de angst wordt de mens zich bewust van zijn vrijheid. Jean Paul Sartre

Angst zit gevangen in de mens zelf, niet in zijn omringende objecten.

Begin 1900 heeft iedere Brabantse kermis al haar eigen spookhuis. Een gewaardeerde attractie. Inspelend op de eigen angsten die iedereen heeft. Ook nu nog. Griezelen en gruwelen als vermaak is big business.

Koop een kaartje voor de schrik en onderga je eigen adrenaline-kick!

==========================================================================

Vriendenkring De Oude Ambachten  De magische wereld van het pretpark’.

Stap door de poorten van een pretpark en als bij toverslag verdwijnen al je zorgen. Uitgelaten als koeien in de wei borrelen parkkriebels naar boven. Wat een zaligheid, die kleurrijke,vrolijke fantasiewereld om je heen. Je voelt je als een kind zo vrij en  blij. Totdat je aan het einde van de dag weer met beide voeten in de dagelijkse sleur belandt. “Opstaan, werken, eten, slapen, opstaan, werken, eten, slapen…” en weer doorgaan. Zin om weer dat kinderlijke enthousiasme van vroeger te beleven en opnieuw kind te zijn? Geniet dan nog een keer van de energieke, kleurrijke wereld van de DOAse, waar de Dappere DOA’s de scepter zwaaien. Weg van de dagelijkse sleur. Joepie!!! Gelukkig blijft de herinnering!

 Moodbord en uitwerking maquette tijdens Aftrap

==========================================================================

Vriendenkring Kapelstraat Een doodgewoon feestje!?

Op 2 november – Allerzielen – eren katholieken hun geliefde doden met bloemen, muziek, een hapje en een drankje. Ooit kregen armelui zielebroodjes in ruil voor een heleboel gebedjes. Tja, katholieken en feestvieren: dat is bepaald geen gelukzalige combinatie. Valt er in het Zuiden iets te vieren, dan liggen hel en verdoemenis al snel in het verschiet. De remedie: bidden, bidden, bidden. Hoe meer gebedjes voor de nabestaande, hoe sneller iemand kan ontsnappen aan het hellevuur. Voor de doden zelf was Allerzielen trouwens letterlijk een ‘geestig’ feest. Want die dag mogen ze voor even het vagevuur verlaten en terugkeren naar hun mooie Brabantse geboortegrond. Welke Brabantse zielen zijn dit jaar de gelukkigen?

Nu heb ik met gebedjes niet zoveel, maar met kerkhoven des te meer. Ik bezoek ze overal en hoe ouder ze zijn, hoe beter. Blijkbaar zijn er meer dorpsgenoten die zich erdoor laten inspireren en er een goede vibe oppikken.

Van huis uit is Allerzielen gewoon een ‘heidense’ feestdag van de Kelten en Romeinen. Ze vierden dan het einde van de oogst.

==========================================================================

Vriendenkring Haisjo Het bloed kruipt waar het niet gaan kan …

==========================================================================

Vriendenkring De Lambrekvrienden “M.A.C. Heeze – De Toetertocht’ Een ontwapenende plezierrit”

 

 

 

 

 

 

 

In 1938 werd de M.A.C. (Motor en Automobielclub) Heeze opgericht. Ruig en stoer, met een hart van goud, organiseerde de club toerritten voor de oude dorpsgenoten. Zoals ook nu mensen met een verstandelijke beperking een onvergetelijke dag beleven in een motorzijspan of vrachtwagenrit. Ieder jaar rijdt een toetertocht hier door de dorpen. Klappen, klappen, klappen. Als je dan de trots en die blijde gezichten ziet, word je van de weeromstuit zelf ook blij. Klein gebaar, groots effect. Ode aan deze vrijwilligers!

Tijdens de Parade van Vermaeck passeert een wel heel speciale truckrun. Toeter je mee?

==========================================================================

Vriendenkring Bloed Zweet en Tranen  Pigge’s rariteitenkabinet

 

 

Een rariteitenkabinet is een verzameling van mensen die in vroeger tijden letterlijk tentoon werden gesteld. In een soort van circus. Zoals op de wereldtentoonstellingen aan het begin van de 19e eeuw bijvoorbeeld ook mensen uit Afrika als bezienswaardigheid werden voorgesteld. De vermaaksindustrie die in de marges van de show ontstaat, brengt de organisatoren veel geld op. Dat past dus wel bij een grootindustrieel zoals Pigge.

1925. Circus Pigge. Het is de droom en passie van Tilburger Leo Jean (Jan) Pigmans. Geen rondtrekkend circus, maar een bonte verzameling van bizarre mensen.

Komt dat zien, komt dat zien! Word gezien! Live!

Een bezoeker ondernam een reis om de tentoonstelling te zien. Hij betaalde een pittige toegangsprijs en ging op in een andere wereld. De toeschouwer rook, voelde, proefde en hoorde allerlei vreemde geluiden. Deze onderdompeling bezorgde gelijktijdig een kwetsbaar en triomfantelijk gevoel; door een vreemde verzameling objecten maakten bezoekers kennis met een onbekende wereld waar ze gelijktijdig afstand van konden nemen. Maar was dat wel zo?En hoe zit dat nu?

Net zoals destijds kijkt de bezoeker en wordt deze bekeken. Luistert hij en wordt beluisterd. Bovendien bekijken bezoekers ook elkaar. Daarom alleen al maken ze onderdeel uit van het spektakel. Wanneer je je dat realiseert, dan wordt het ongemakkelijk. Gaandeweg realiseer je je dat je onderdeel bent van de show en een rol krijgt toebedeeld in deze Parade van Vermaeck. Wie is nu de rariteit? Is het die ander of ben je het zelf? Dit lijkt verdraaid veel op wat er gebeurt tijdens een Brabantsedag, niet?

“Nee, gij dan”

Kenmerk van deze groep: de groep doet voor de tiende keer mee en B,Z&T viert dit jaar dus haar 10-jarig bestaan. De techniek op, onder en voor de wagen is dit jaar bijzonder.Ontdek het!

==========================================================================

Vriendenkring Snoeyen Van krassen naar wassen

Nog niet zo lang geleden waren vlooien een bron van vermaak.Hier komt de term “Wat een Vlooiencircus” vandaan. Dankzij de tegenwoordige hygiëne heeft de vlo het loodje gelegd.  De meeste mensen weten dan ook niet eens meer hoe een vlo eruitziet. Toch, heb het in een gezelschap over vlooien en iedereen heeft gelijk overal jeuk. Heeft dan toch één vlo het overleefd?

Beroep: vlooientemmer!

Ik kan me niet voorstellen dat je vlooien letterlijk kunt en gaat temmen en allerlei dingen aanleert: van een karretjes trekken, aan de trapeze zwaaien tot muziek maken.  In de Parade van Vermaeck vertonen ze hun kunsten nog één keer.

==========================================================================

Vriendenkring De Rooie Hoek “Charivari: Volksvermaak of volksgericht?”

#ontrouw #schuldig #op-de-ezel

Charivari? Dat is een optocht met “ketelmuziek”, spottende toneelstukjes, spottende liederen en gejoel van omstanders. Wee diegene die de sociale gedragsnormen had overtreden. Die kon rekenen op een waar volksgericht. Bijvoorbeeld die vrouw in Den Bosch die haar man bedroog. Haar schuld stond natuurlijk al bij voorbaat vast. Naming en shaming. Meestal ging het om een tamelijk milde bespotting en werd het slachtoffer daarna weer in de gemeenschap opgenomen. De bedrogen beste man kreeg hoorns opgezet en de overspelige vrouw werd op een ezel gezet. De meeste charivari’s waren weinig meer dan een soort volksvermaak, een uitlaatklep, zodat er eens goed kon worden gelachen. Soms ging men echter net zo lang door tot het slachtoffer zijn biezen pakte.Er werden wel eens bezittingen vernield en mensen gemolesteerd. In een enkel geval vielen er zelfs doden. Hoe dan ook: het ging er luidruchtig en levendig aan toe. De ketelmuziek werd gemaakt met muziekinstrumenten, maar ook met allerlei spullen uit de huishouding, de werkplaats of de landbouw zoals ketels en zeisen. En  – waarschijnlijk bewust – zo vals mogelijk.

==========================================================================

Het Zij Zo “Het Zij Zo slaat door …”

In de Oudheid was het motto al “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Schoonheid en ethiek waren daarmee nauw met elkaar verbonden. In de huidige tijd lijkt het lichaam maakbaar en onderdeel geworden van een productindustrie.Welke betekenis heeft het daardoor gekregen? Hoe wordt vandaag de dag tegen het lichaam aangekeken? Wat is gezond? Wat is ongezond? De balans ertussen is soms ver te zoeken. De grenzen worden steeds verder opgezocht. De dopingsverhalen vliegen om je oren en het cosmetisch oplap-circuit floreert. Dit levert stof op tot nieuwe vragen en dilemma’s. Hoever is iemand bereid te gaan? Kan iemand weerstand bieden en volstaan met training en disciplinering? Hoe bied je weerstand aan al die overvloed en houd je de weegschaal in balans? En hoe blijf je mentaal in balans? Word je gelukkig van dit alles? Keuzestress alom!

Je kunt je de vraag stellen: hoe groot is de invloed op je en hoe wordt die invloed verkregen?.

het Zij Zo Luilekkerland

Luilekkerland

Het Zij Zo bestaat 25 jaar! Feestje op feestje!

==========================================================================

Vriendenkring Van Gaal “Een vermaeckelijcke vlucht op hete lucht” 

Brabantse Ballonvaart, dat ken ik niet echt als een Brabantse traditie. Hoewel, neem een mooie dag en ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Beter gezegd: uit de lucht. Met dat typische geluid van gasbranders.

De Brabantse en Limburgse ballonfeesten in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn een grote hit. Het moet een hele happening zijn geweest. Verbeeld je dat negen ballonnen middenin ons dorp staan opgesteld – in de Tuin van Vermaak – en dat je met alle dorpsgenoten bij elkaar die dingen aan de grond moet zien te houden. Joekels van rieten manden, met piloten en passagiers, klaar voor vertrek Daar is geen houden aan. Die dingen willen gewoon omhoog! De toegestroomde menigte wenste de helden een behouden vaart. Touwen worden losgelaten, zandzakken gaan overboord, alle zorgen en problemen zijn voor morgen. Duimen voor een veilige landing.

Heb je ooit in een luchtballon gevlogen? Dat geeft echt een gevoel van vrijheid, zo hoog te zweven door de lucht!

 

https://www.corsonetwerk.nl/de-mens-achter-aflevering-2-brabantsedag-heeze-19176

 ==========================================================================

Vriendenkring Hopeloos ‘Spieghel van’t Vermaeck’

Koningen, rijke lieden en gewone mensen: narren en clowns nemen hen op de hak. Ze parodiëren voor het oog van de toeschouwers allerlei mistoestanden, onhebbelijkheden en karaktereigenschappen. Luchtig of scherp houden ze het publiek een spiegel voor. Op komische wijze stellen ze maatschappelijke issues aan de kaak, zoals cabaretiers dat nu ook doen. Daar maken ze werk van. Wie bedenkt dat de grappen en eigenaardigheden zijn ontleend aan de werkelijkheid, kijkt ook in een spiegel. Wie bekijkt er eigenlijk wie? Wie verkneukelt zich om wie?  Toeschouwers worden vermaakt en zijn ondertussen zelf onderwerp van vermaak. De begrippen “Vermaken” en “Vermaakt worden” liggen wel heel dicht bij elkaar, niet?

De deugden

Even het geheugen opfrissen, dit zijn de belangrijkste tien: eerlijkheid, liefde, maat, moed, rechtvaardigheid, respect, trouw, verantwoordelijkheid, vriendschap en tenslotte gezond verstand. Ethiek is in die zin ook levenskunst. Wie goed voor zichzelf zorgt, is in harmonie en plezierig gezelschap en dat komt iedereen ten goede.

Op wie lijkt u? Welke tic kunt u maar beter onder bedwang krijgen?

 

=

==========================================================================================

Vriendenkring Schenkels “Draaien maar!

“Draaien maar…” zo luidt de titel. Dan weten we in ieder geval al één ding over de wagen. Daar zit muziek in! Heel veel muziek! En dat muziek verbroederend werkt, is algemeen bekend. Zoals de dj nu van festival naar festival trekt, zo deed de orgelman dat vroeger ook. Yes! Armin van Buuren en Tiësto are in the house.

“Inspiratie Orgelmuseum Someren”

Het kartonnen orgelboek, wat een uitvinding. Eindelijk is het mogelijk om muziek op te slaan en keer op keer af te spelen om er samen van te genieten op het dorpsplein. Zelfs de grote podia op de festivals doen denken aan de kleurrijke orgels van destijds. De verbindende kracht van muziek is nog steeds krachtig. Dat wordt feesten!

==========================================================================

Vriendenkring De Rijten  Circus Salto Mortale

Het gigantisch kanon weegt maar liefst 1500 kg en is 11 meter lang!

Bigg Bullit Bill

Leedvermaak, schuldgevoel, vertrouwen én sensatie!

Het circus is spektakel. Het is een bekend beeld voor iedereen van groot tot klein. De coole stuntman die zich als een levende kanonskogel de ruimte in laat schieten. Natuurlijk is er een vangnet. Maar stel dat het misgaat…    Oei, heeft u zich wel eens op die gedachte betrapt? Juist die spanning maakt misschien wel dat het publiek het leuk vindt, want als je er voor 100% op kunt vertrouwen dat het goed gaat, is het dan nog wel zo spannend? Is de heftigste vorm van vermaeck misschien leedvermaeck?

 

 

Komt dat zien, komt dat zien…..op de laatste zondag van augustus in het centrum van Heeze!

 

 

Reacties zijn gesloten.