RSS

Optocht foto’s wagenbouwers 9 t/m 12

Parade van Vermaeck: de wagenbouwers pakken uit!

Ze toveren als het ware een konijn uit een hoed: in een kort stopmoment zetten de groepen over nog geen 60 meter per minuut een heel verhaal neer. Laat dat maar over aan de Wagenbouwers van de Brabantsedag! Wagen voor wagen krijgen zij de handen op elkaar. In een mum van tijd zit het publiek in de sfeer en tijd van een historische gebeurtenis. In een ogenblik ben je onderdeel van het straattheater. Een impressie.

9. Bloed, Zweet & Tranen Pigge’s Rariteitenkabinet Nee gij dan …

Circus Pigge, de droom en passie van Tilburger Leo Jean (Jan) Pigmans. Geen gewoon rondtrekkend circus, maar een bonte verzameling van vreemde, bizarre figuren. Komt dat zien, komt dat zien! Wordt gezien! Live! Al kun je jezelf de vraag stellen: wie is nu de rariteit? Is het die ander of ben je het zelf? “Nee, gij dan….”

10. Vriendenkring Snoeyen Van krassen naar wassen

“Komt dat zien, komt dat zien! Het wonderlijke vlooiencircus van Henry Dillen is in de stad! Kartrekken, trapeze zwaaien, muziek maken… onze vlooien kunnen het!” In de jaren vijftig traden échte getemde mensenvlooien op in het vlooiencircus. De douche maakt mensen schoner en vlooien schaars. Massaal leggen ze het loodje. In de Parade komt het circus nog één keer tot leven. Je krijgt er ter plekke jeuk van!

11.  Vriendenkring De Rooie Hoek Charivari Volksvermaak of volksgericht

#ontrouw #schuldig #op-de-ezel

Echtelijk bedrog in Den Bosch. In 1811 reden voor een ‘volksgericht’, een Charivari. Een hoop ketelmuziek, een vrolijke parade, volksvermaak. “Blaas de hoorn, sla de trom. Zij bedriegt haar bruidegom. Deze vrouw is vreemdgegaan. Nu moet ze op de ezel staan.” Waarop is het volksgericht eigenlijk gebaseerd? Hoe zit het tegenwoordig met veroordelen, vooroordelen en fact checking ?

12. Het Zij Zo Het Zij Zo slaat door

‘Luilekkerland’. Bredanaar Pieter Breughel legde het in 1567 al vast op doek. De kwestie is nog altijd even actueel in glossy, op Facebook en tv. Dieetboeken gaan als zoete broodjes over de toonbank en fitnessscholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat is gezond? Wat is ongezond? De balans ertussen is soms ver te zoeken.

 

Reacties zijn gesloten.