RSS

Expositie Diamant Villa des Beaux Arts

Brabantsedag bestaat 60 jaar. Een diamanten jubileum. Ter eer en glorie hebben kunstenaars werken gemaakt op het thema diamant. Opgebouwd uit facetten, fragmenten en segmenten.

Jasser van Oort

Jasser van Oort van Jasser Studio heeft het ambachtelijk werken met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader was timmerman. In zijn werk maakt hij ook gebruik van nieuwe technieken, zoals de lasersnijder. Zijn fysiek ambachtelijk werk combineert hij met mogelijkheden van de technische vooruitgang. Zijn patronen ontwerpt hij op de computer op basis van pixels en geometrische vormen. De polygoon ofwel veelhoekige vorm in het bijzonder. Dat past natuurlijk perfect bij het diamant thema! Hij werkt met fragmentaties, een vorm die zich in de natuur in sequenties voordoet op allerlei schalen en zo een oneindige  vorm maakt. Van sneeuwvlok tot haarvat. Zich als schepppingsproces over en over herhalend. Van oudsher zijn kunstenaars gefascineerd door mathematische regels. En eigenlijk kun je ook het computermatig ontwerpen zien als code. Kijkend naar het werk komt het juist heel organisch over. je wordt als het ware op het verkeerde been gezet. Je kunt de vraag stellen: kijk je met je ogen of met je brein. Want goed beschouwt neem je codering niet direct visueel waar.

De stoel maakt deel uit van een serie van negen werken. Deze transformeren in de  tijd van Romaans naar Barok en van Renaissance tot de moderne tijd.  De eerste Octopus is samengesteld uit 1800 geometrische parten met een een lederachtige inleg voor de weergave van de natuurlijke huid van een Octopus, ofwel inktvis.

Naast vakmanschap verkent Van Oort de grenzen van het materiaal en het maakproces. Indrukwekkend is het bewerkingsproces om tot het uiteindelijk getoonde product te komen. Veel mensen hebben er geen idee van!

René Ziedses des Plantes

René Ziedses  zijn werken zijn horizontale bomen, die eindeloos kunnen veranderen van compositie. Door met losse panelen te werken is het aantal variaties enorm groot. Steeds onderzoekt hij de kracht van de verschillende samenstellingen. Je kunt misschien zeggen dat hij een componist is in beeldend werk. Dit spel-element maakt dat hij fris tegenover zijn eigen werk kan blijven staan.

Zijn werk is opgebouwd uit dunne lagen die diepte geven tegen de achtergrond van het witte vlak en daarmee een contrast vormen. Het ene element is wat ruwer dan het andere wat de boom tot leven brengt. Ook de aanzet van de kwast verschilt: van glad gepolijst tot dikkig.  Omdat hij werkt met dunne lagen werkt hij ook het liefst direct op de grond. Prachtige naam René Ziedses des Plantes voor deze kunstenaar!

Artikel over zijn loopbaan en werkwijze door Irma van Bommel

Olav Slingerland en Christel Verhoeven

Olav Slingerland studeerde aan de Design Academy Eindhoven. Tijdens zijn opleiding werd hij steeds enthousiaster over de gietklei techniek. Dagelijks maakt hij zijn vormenwereld: zelf gegoten keramische schalen, kommen en vazen. Vloeiende vormen, uitbundig, vrolijke reflecties. Iedere vorm handgemaakt. Eén van de schaaltjes op het tafeltje mag ik het mijne noemen. Een mooie herinnering aan dit diamanten Brabantsedag jaar.

Nelson Peterson

Zijn werk heet City Designs en verwijst naar patronen die je tegenkomt in de stedelijke architectuur. Het kille, koele, gladde van glas, metaal en stenen op de delicate zachte zijde.

Manita Kieft

Manita Kieft maakt keramiek met daarop fototransfers.

 

Reacties zijn gesloten.