RSS

Opmaat optocht 2018

Van Ravenstein tot RoosendaalDit jaar wordt het Hertogdom Brabant beperkt tot de grenzen van het huidige Brabant. Daarmee wordt het de wagenbouwers bepaald niet makkelijk gemaakt, want the sky is the limit. Alle invalshoeken kunnen worden betreden. Want iedere plaats – groot en klein – heeft wel personen of gebeurtenissen die het vertellen waard zijn. Een keuze uit maar liefst 296 oorden. Daarvan zijn er 16 uitverkoren: ga er maar aanstaan. Geheid: ze flikken het iedere keer:

Brabant vieren in hart en nieren!

Op 26 augustus is het dan zover: dan rollen de zestien huizenhoge theaterdecors door de straten van Heeze  en is het hier overal één groot feest!

De tijd tikt…

1 februari ligt er een ontwerp met een schets van de inhoud, het spel en de uitvoering. Ieder verhaal wordt getoetst op de eigentijdse twist, want een letterlijke vertaling, nee,  dát is er bij de Brabantsedag niet bij. Dus zoeken alle wagenbouwers de spanning op om er een eigen verhaal van te maken. Hún eigen verhaal. In mei volgt dan de finale technische toets en dan kan de bouw beginnen. Voorproefje: de presentatie op 26 mei in ’t Perron te Heeze.

Reken maar dat iedere groep zijn stinkende best doet om het publiek voor zich te winnen. Gaat dat zien!

 Vriendenkring Van Gaal Helmond

Helmond en Vlisco horen bij elkaar. Vanaf 1932 verovert Vlisco met de Dutch-wax-techniek Afrika.Waar modellen hier op de catwalk schitteren in creaties van Armani, Versace en Ralph Lauren, creëert  Vlisco kleurrijke kleding voor de modebewuste Afrikaanse vrouw. Een waar statussymbool.

Vriendenkring De Rooie Hoek    Ossendrecht:  Het laatste applaus voor ons Paulientje. Het kleinste meisje ter wereld.

brab-bio-4_musters_afb-hkk-het-zuidkwartier.jpgDe grote kleine ster

Vriendenkring De Rooie Hoek zet Ossendrecht in de spotlights. Daar wordt op 26 februari 1878 Johanna Paulina Musters geboren. Al snel blijkt dat ze anders is dan de rest, een mini- mensje: in alles klein, zonder de typische kenmerken van dwerggroei. Als bezienswaardig-heid wordt Paulina tentoongesteld op kermissen, in circussen en theaters. Het klein prinsesje toert met haar ouders door heel Europa en zelfs ver daarbuiten. Parijs, Berlijn, New York. Het legt vader geen windeieren. Hij  laat een fraai huis bouwen in de Dorpsstraat met als naam ‘Maison Princesse Pauline’. Voor een kind is het bepaald geen leuk leven. Ouder dan 17 jaar is ze niet geworden het kleine ding. Zelfs in haar dood ontsnapt ze niet aan de blikken van anderen. Zovelen komen haar de laatste eer bewijzen. Het lijkt wel een processie. Op 8 maart 1895 wordt Paulina dan toch begraven in een grafkelder op het plaatselijk kerkhof. Inmiddels is het huis gesloopt en haar graf geruimd. In Ossendrecht leeft ze echter nog altijd stripboek Paulientje van Ossendrechtvoort: dit kleinste vrouwtje van de wereld.

https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/beeld-prinses-paulientje-komt-bij-mariahove-in-ossendrecht~a52ff608/

Onthulling monument Prinses Paulientje 2018

Monument voor Paulientje

De Rooie Hoek is algemeen winnaar van 2017.

Vriendenkring Laarstukken

“Lieden en lui in Raamsdonk, hoor, hoor.” Straatzangers  bezingen het nieuws in afgelegen streken. “Antoinette de schone maagd, werd in de lengte doorgezaagd”. Moordliederen, ze zijn razend populair tot in de 20e eeuw.  Ter lering en vermaak. Hoe bloederiger, hoe beter.  Het kinderlied ‘De moord van Raamsdonk’ is dan ook een regelrechte hit. 130 coupletten, 130 moorden, 130 moordwapens! Coldcases voor Peter R. De Vries?

kleine Piet die schone guit

dreef in het bloed de voordeur uit

de oude Sis nam pot en pis

en sloeg ze op d’r verdommenis

Vriendenkring Bouwerij Skon

Ontwerp 6 bouwerij skonBabyloniënbroek.  De opmerkelijke naam van het dorp vindt haar oorsprong in de spreekwoordelijke Babylonische barbaarsheid van de bevolking die monniken aantreffen in Broek wanneer zij er in de 8e en 9e eeuw het Christendom verkondigen. Een Babylonische spraakverwarring steekt alras de kop op. Want wat bedoelen die vrome mannen in hemelsnaam?

Marianne Vos ziet in deze presentatie een mooie aanleiding om ambassadeur te worden van Brabantsedag.

In pers Aalburg

Vriendenkring Ge Wit ’t Oit Noit Nie

Ge Wit 't oit noit nie,

 

 

 

 

 

 

Van Boxtel naar bakboord. De Witte Paters bevaren de wereldzeeën op weg naar verre oorden. Op een golf van Bijbels brengen ze de kerk naar vreemde culturen. Een missie met passie. Geraakt in hun ziel bouwen ze ziekenhuizen, scholen en huizen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Ondergedompeld in wederzijds begrip en respect, stellen ze ons misschien een vraag: wat maakt een samenleving multicultureel?

Vriendenkring Ietskes Schif Schijndel: Ode aan Antonius Bolsius

Ietskes Schif Ode aan Antonius Bolsius

In Schijndel weten ze alles van de bloemen en de bijtjes! In Schijndel dromen ze weg bij candlelight. Hoe dat zo? In Schijndel hebben ze Bolsius, meester-kaarsenmaker. Naar geheim procedé verandert hij was van geel naar wit. Dat maakt Bolsius tot wereldwijde speler. Hofleverancier van de paus en thuis in meer dan 50 landen. Een ode aan Antonius Bolsius. Een kaarsenmaker waar pit in zit.

Nazaat bezoekt wagenbouwgroep en BD

Vriendenkring De Oude Ambachten

 

 

 

 

 

 

 

“Die is rijp voor Voorburg”, iedereen in de regio Vught wist wat daarmee werd bedoeld. Sinds 1885 vormt landgoed Voorburg een leefgemeenschap voor mensen met een geestesziekte.  Misschien sta je er niet zo bij stil, maar hoe voelt het om te verdwalen in je eigen denken? Om dag in dag uit te leven met kortsluiting in je hoofd? Best een last om te dragen. Hoe dragen we met hen mee?

Vriendenkring Kapelstraat  Jubileum: 60 jaar!

ontwerp 5 de kapelstraat

Breda en het Turfschip vormen een combinatie die staat voor list en bedrog. Gevuld met soldaten in plaats van turf  wordt Breda in 1581 heroverd op de Spanjaarden. Een slimme zet van de schipper, die handig gebruik weet te maken van het hem toevertrouwde vertrouwen. Ook onze tijd kent haar eigen paard van Troje en heeft haar eigen Turfschip. Voor je het weet, ben je van je geld ontdaan met niet van echt te onderscheiden nepmails. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Vriendenkring Haisjo

Baarle Nassau is uniek in Brabant. Want in Nederland liggen kleine stukjes België. De grens loopt zelfs dwars door het biljart in een café. Bizar! Kwestie van even rechttrekken? Nou, zo simpel gaat dat niet, dat is simpelweg nog nooit gelukt .Wees welkom bij Nederland-België, bij de spelshow van toevalligheden, bij het ‘RAD VAN FORTUIN’!. Wie wint? Wie verliest? Nederland of België? Totdat het rad zijn keuze heeft gemaakt, blijft de vraag: Waar ligt de Grens?

Vriendenkring De Lambrekvrienden

ontwerp 1 lambrekvrienden

Moergestel is onherroepelijk verbonden met schoenen. Moeder Wed. J.P. van Bommel  belandt in 1734 pardoes aan het hoofd van Brabants bekendste schoenenfabriek.  Wat een vrouw! Ze staat haar mannetje. Industriële revolutie, oorlog en brand krijgen het bedrijf niet klein. Tegenwoordig kennen wij het bedrijf beter als Floris van Bommel.

 

Gezocht: jonge ontwerpers!

https://www.heeze24.nl/brabantsedag-berichten/artikel/11976/Ontwerp-jij-een-Brabantsedag-schoen-en-win-een-fraaie-prijs

Vriendenkring Bloed Zweet en Tranen

Udenhout. Wie kent niet de legende van het verzonken kasteel, de pelgrim en de bokkenrijders? Op een koude winternacht vraagt een monnik om brood en onderdak. Hij belandt te midden van een bacchanaal van feestende bokkenrijders. Onder één dak verkeren met dergelijke zondige figuren? Geen haar op zijn hoofd die daaraan denkt! In de vrieskoude brengt hij de nacht door; het kasteel en haar bewoners vervloekend. De aarde begint te trillen …

De groep bestaat dit jaar 10 jaar. [voor de liefhebber, filmpje duurt 10″, 1 minuut per jaar dus]

Vriendenkring Snoeyenontwerp 2 snoeyen

Tilburg is de stad van Marietje Kessels. Het jaar 1900, wanhoop heerst.  Waar is Marietje? Algauw blijkt: er is iets verschrikkelijks gebeurd. Heel Tilburg zoekt, zoekt, zoekt. De engelen in de kerk hebben hun handen voor de ogen geslagen. Waarom? Wat hebben zij gezien? En wat proberen zij te vertellen?

Het Zij Zo

ontwerp 8 het zij zo

Budel Dorplein. In 1892 verkoopt de gemeenteraad onderhands een stuk moerasgrond aan de gebroeders Emile en Lucien Dor.  Met hun zinkfabriek verrijst er een Frans-Waalse enclave. De lokale bevolking – boeren en smokkelaars – weet niet wat ze ervan moet denken.  Van al die buitenlandse klanken, luxe opgetrokken huizen en zelfs een heus hotel ‘Sint-Joseph’ om de vrijgezelle Waalse arbeiders te huisvesten. De arbeiderskolonie  is nu een beschermd dorpsgezicht.

Vriendenkring Hopeloos

vriendekring hopeloos Des Duivels

In Mierlo wordt in 1595 een ware

heksenjacht onteketend. Wie-o-wie zitten achter al die rampspoed? Mislukte oogsten, overstromingen, de vreselijkste ziekten. Het helse gepeupel laat er geen gras over groeien. Liefst 15 onschuldige vrouwen ondergaan de verdrinkings-dood, bezwijken aan de vreselijkste folteringen of belandden op de brandstapel. Zeg nu zelf: wie is hier des duivels?

Vriendenkring Schenkels

Geldrop is de bakermat van de eerste Boerenleenbank.  De komst is een nekslag voor  woekeraars en een zegen voor boeren. Eindelijk is er geld om te lenen en te investeren in het boerenbedrijf. De hardwerkende boer kon zich nu een paard en werktuigen veroorloven. Het kleine geld ging rollen, de geldstroom kwam op gang…. De hele samenleving pikt er een graantje van mee; nog steeds een groot goed in de gedachte van de Rabobank van nu.

Ook deze wagenbouwgroep bestaat 60 jaar!

Vriendenkring De Rijten 

Ontwerp 4 de Rijten.png

Diessen schrijft geschiedenis binnen het Romeinse rijk. Haar eigen verborgen geschiedenis. De legende gaat dat keizer Postumus er in 305 na Christus een heiligdom opricht. Een eerbetoon aan Hercules Deusoniensis, wiens nagedachtenis de Diessenaren vandaag de dag nog altijd vieren. Want wanneer graafwerkzaamheden op het punt staan de geheimen te onthullen, roeren zich in de diepe ondergrond de krachten van lang geleden …

 

VERVOLG VAN DIT BLOG”: MIEKE VAN OS BRABANTSEDAG 2

 

Reacties zijn gesloten.