RSS

De Brabantsedag Kinderoptocht

Van 5 naar 10

Het jonge initiatief van de Brabantsedag Kinderparade groeit als kool. Vorig jaar deden vijf wagens mee aan de kinderoptocht, nu staat de teller al op 10!  De groei in het aantal deelnemers is veelbelovend: van 70 kinderen naar 200 jeugdigen.

De route loopt net als vorig jaar  van de parkeerplaats bij de Martinuskerk naar de Gemeentehuistuin. Op zaterdag 18 augustus vertrekken de wagens om stipt 19.00 uur. Voorafgaand aan het openingsfeest worden dze opgewacht door alle zestien wagenbouwersgroepen onder denderend applaus. Wie daarvan de smaak te pakken krijgt, is voor altijd gewonnen.

Frank Ikink is maar wat blij dat de Kinderparade zo goed wordt opgepikt:

“We zijn als bestuur van de Brabantsedag Heeze supertrots dat de Kinderparade zo’n geweldige groei doormaakt en dat de jeugd zo enthousiast is. De jeugd heeft de toekomst en dat wordt door bijna tweehonderd deelnemers dit jaar bevestigd.”

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Bij de zestien wagenbouwersgroepen spelen kinderen al langer een belangrijke rol in de bouw en het spel. Maar met de eigen deelname en parade leren ze van jongs-af-aan de creativiteit en bouwkunsten aan het werk te zetten, al dan niet geholpen door grotere collega’s en ouders. De kinderen stellen daarmee naar de toekomst – samen met Brabantsedag – een mooie lokale traditie veilig.

Foto Brabantsedag

Linn, Sofie, Demi, Ravie, Teun en Sjoerd van de B,Z&T jeugd, de wagenbouwersgroep Bloed, Zweet & Tranen, maken dit jaar een tijdmachine: “We doen met 24 kinderen mee. In de tijdmachine zitten alle jaren van de Brabantsedag, en een soort van professor vertelt er meer over.” Ze zijn dol op de Kinderparade: “We mogen bij de grote wagen ook wel meehelpen maar dat is soms te gevaarlijk, zeg maar. Nu mogen we alles zelf doen.”

De tien deelnemende groepen en de startvolgorde van de Kinderparade:

1. Het Zij Zo Jeugd Budel Dorplein: la fondation d’un village zinc.
2. De Jonge Ambachten De opening van Eindhoven Airport.
3. B,Z&T Van Heeze naar Udenhout.
4. De Waanzinnige Vrienden Wij zien ze vliegen!
5. Vriendenkring Ietskes Schif Schijndel: een kleine ode aan Antonius Bolsius.
6. De Rijten Kids De trein van Ravenstein tot Roosendaal.
7. Vriendenkring Schenkels Buurman en Buurman ontwerpen St. Victor in Heeze.
8. Vriendenkring Haisjô De dodendraad Baarle-Nassau.
9. Vriendenkring Hopeloos Kind van de duivel.
10. Vriendenkring Van Gaal Vlisco. Gemaakt in Helmond, gewild in Afrika.

Naast dit initiatief is er onder de 3500 (!) wagenbouwers een ‘buddy-systeem’ ontstaan. Aan een oudere wagenbouwer wordt een jongere gekoppeld die zo het vak leert. En zo blijft de gemiddelde leeftijd onder de wagenbouwers ongeveer 25 jaar.

 

Reacties zijn gesloten.