RSS

In de ban van het thema

In de ban van het thema

Van de thema-lancering, langs inkijkjes in het bouwproces naar de ontlading tijdens de optocht.

“Die ene mooie zondag, dik genieten”

Heeze is een stadje met karakter dat barst van de creativiteit. In de laatste zomermaanden gebeurt er iets bijzonders. Dan verrijzen 16 blauwe tenten en bouwt jong en oud  een unieke theateroptocht. Die traditie zit in het DNA van bijna iedere Heezenaar. De passant die Brabantsedag kent, weet : “Er komt weer een fantastische dag aan. Groots! Daar wil ik bij zijn”. Steeds denk je: dit is niet meer te overtreffen. Geen wonder dat er ieder jaar opnieuw zoveel mensen op afkomen.

“Gezelligheid, uitdaging, saamhorigheid, lol en enthousiasme”

Als je in de Brabantsedag stapt, overvalt je een gevoel dat je niet meer los laat. Samen iets bijzonders beleven. 16 wagenbouwgroepen met een eigen cultuur, signatuur en talenten hebben allemaal één  doel voor ogen: iets moois neerzetten! Je wilt dat het publiek helemaal wordt verrast door het spektakel. Er moet voor iedereen wat te zien zijn, hoog en laag. Wat een paar maanden eerder is bedacht in klein model op scherm of in maquette, voel je tot in iedere vezel. Huizenhoog rollend door de straten van Heeze.

“De een brengt iets in op muziekgebied, de ander heeft een idee over de techniek”

De themakeuze is het allerbelangrijkste voor een pakkende wagen. Je gaat aan de haal met iets wat in het verleden heeft plaatsgevonden. Daar brei je een verhaal omheen met emoties en al. De zogenoemde tweede laag met onderliggende boodschap. Veel ideeën. Schuren aan gewoonten, rituelen en vermaak van een tijd. Grenzen opzoeken. In het spel  en in de techniek. Het is totaaltheater: decor, grime, kostuums en muziek. Een verhaal neerzetten in een kort  stopmoment over nog geen 60 meter per minuut. Dat is zoiets als een konijn uit je hoed toveren. De chemie tussen spelers en bezoekers bij het showen van de creaties is bijna niet uit te leggen. Een onbeschrijfbaar gevoel. Dat moet je gewoon een keer zien en meemaken.

“Kippenvel,  het publiek  maakt het spel compleet”

Brabantsedag beleef je on the spot. Daar kan geen TV tegenop. Er komt iets op je af, een schouwspel dat in enkele minuten het verhaal vertelt. De massa maakt indruk. De hoogte en omvang, het aantal figuranten. Rolvast, prachtig. De kunst is dat het publiek onderdeel wordt van de wagen.  Opgaat in de sfeer en de tijd. De kunst is dicht langs het publiek te acteren. Te spelen met verwachtingen en de spanning op te voeren. Zodat iedereen aan je lippen hangt. De kunst is om mensen op het verkeerde been te zetten of na te laten denken over hoe ze tegenover iets staan. Het verleden wordt nu. Brabantsdag is het best bewaarde geheim van Brabant. Ontdek het!

“Er is maar één Brabantsedag”

 

Reacties zijn gesloten.